barszcz czerwony
buraki
sól
święta
zupy
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY
05:24
Pachnący burakami, krwiście czerwony barszcz to podstawa wigilijnego stołu.
SKŁADNIKI:
- 2 kg buraków
- 1,5 kg cebuli
- główka czosnku
- łyżeczka majeranku
- ocet winny lub jabłkowy
- 2,5 litra bulionu
- przyprawy:
- pieprz
- sól
- cukier (opcjonalnie)*
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Buraki i cebulę obrać, umyć, pokroić i włożyć do dużego garnka. Wycisnąć czosnek, dodać majeranek i dwie łyżki octu. Odstawić na 24 godziny w zimne miejsce.
- Po upływie doby dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić na 24 godziny.
- Trzeciego dnia barszcz przelać przez sito. Doprawić octem, solą i pieprzem. SMACZNEGO!
* Dla smaku można dodać odrobinę cukru.
0 komentarze