babeczki
christmas
ciasta
cukier
desery
mleczko skondensowane
orzech włoski
święta
ORZECH, CO OZŁOCIŁ WSZYSTKIE BABECZKI
09:33
Babeczki na kruchym cieście, polane białą czekoladą, dosłodzone mlekiem skondensowanym i ozłocone orzechami włoskimi.
SKŁADNIKI:
Ciasto (około 20 babeczek):
- 250 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru
- tabliczka białej czekolady
- mleczko skondensowane* lub kajmak
- 10 orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę, zimne masło i cukier. Siekać nożem do momentu powstania "okruchów" ciasta. Uzupełnić o jajka i dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wyłożyć do foremek i piec przez około 25 minut, do czasu aż się zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić.
3. Pokruszoną czekoladę rozpuścić (delikatnie mieszając) w metalowej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Płynną czekoladą wysmarować babeczki, odstawić je do czasu zastygnięcia.
4. Ugotowane mleczko skondensowane rozprowadzić po górnej powierzchni babeczek i udekorować orzechem. SMACZNEGO!
* Mleczko skondensowane trzeba gotować przez około 3 godziny (uzyskany karmel będzie gęsty i ciągnący), więc tym mniej cierpliwym polecam gotowy kajmak. Jeśli jednak zdecydujesz się na pierwszą opcję, pamiętaj aby:
- oderwać etykietę z puszki,
- gotować w garnku wypełnionym dużą ilością wody, tak aby przykrywała całą puszkę,
- puszkę włożyć do zagotowanej wody i zmniejszyć ogień,
- co 30 minut dolewać wody tak, aby cały czas przykrywała puszkę,
- kiedy gotowanie dobiegnie końca, zostawić puszkę w wodzie na około 30 minut, żeby się stopniowo ochłodziła; w innym przypadku puszka może eksplodować.
0 komentarze