cukier
lukier
pierniczki
święta
ŚWIĄTECZNE LUKROWANE PIERNICZKI
07:47
Pyszne pierniczki, których aromaty wprowadzą całą rodzinę w świąteczny nastrój.
SKŁADNIKI:
- 380 g mąki
- 120 g miodu
- 90 g cukru pudru
- 1 jajko
- 80 g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mąkę przesiać, miód z masłem podgrzać. Połączyć. Dodać cukier puder, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i jajko. Zmiksować lub wyrabiać ręcznie do zredukowania się wszystkich składników.
- Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wyciąć pierniczki foremkami.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierniczki piec przez około 8-10 minut. Zostawić do ostygnięcia.
- Udekorować lukrem*. SMACZNEGO!
TRZY SPOSOBY NA MIĘKKIE PIERNICZKI:
- Dodać ćwiartkę lub połówkę jabłka do pojemnika z zamkniętymi pierniczkami. Wymieniać co jakiś czas.
- Pod i nad pierniczkami umieścić kromki chleba na jedną noc.
- Do pojemnika z pierniczkami wrzucić kostkę brązowego cukru.
* Do zrobienia lukru potrzebne jest białko i cukier puder. Warto dodać barwnik spożywczy by uzyskać wybrany przez nas kolor.
0 komentarze