ZŁOCISTY BULION DROBIOWY

Złocisty rosół drobiowy, będący podstawą większości zup i sosów.



Złocisty rosół drobiowy, będący podstawą większości zup i sosów.

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg kurczaka (2 pałki, 2 podudzia, pierś)
  • 3 l wody
  • 2 marchewki
  • por
  • seler
  • pietruszka
  • cebula biała średniej wielkości
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • przyprawy:
    • sól
    • pieprz
DODATKI:
  • posiekana natka pietruszki
  • makaron
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso oczyścić, dokładnie umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny. Usuwać unoszącą się na powierzchni pianę

2. W tym czasie przygotować warzywa. Seler, marchewkę i pietruszkę obrać, por i natkę umyć, a cebulę opalić (używając palnika lub położyć w piekarniku, do czasu, aż zbrązowieje)

3. Warzywa włożyć do garnka z mięsem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czarny pieprz ziarnisty. Gotować przez około półtorej godziny na małym ogniu pod uchyloną przykrywką. Nie dopuścić do wrzenia.

4. Na końcu doprawić solą i pieprzem według własnego uznania. Podawać w postaci czystej lub z makaronem, marchewką i pietruszką. SMACZNEGO!










You Might Also Like

0 komentarze

gry online