SKŁADNIKI:
- 1,5 kg kurczaka (2 pałki, 2 podudzia, pierś)
- 3 l wody
- 2 marchewki
- por
- seler
- pietruszka
- cebula biała średniej wielkości
- 5 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- przyprawy:
- sól
- pieprz
DODATKI:
- posiekana natka pietruszki
- makaron
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso oczyścić, dokładnie umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny. Usuwać unoszącą się na powierzchni pianę
2. W tym czasie przygotować warzywa. Seler, marchewkę i pietruszkę obrać, por i natkę umyć, a cebulę opalić (używając palnika lub położyć w piekarniku, do czasu, aż zbrązowieje)
3. Warzywa włożyć do garnka z mięsem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz czarny pieprz ziarnisty. Gotować przez około półtorej godziny na małym ogniu pod uchyloną przykrywką. Nie dopuścić do wrzenia.
4. Na końcu doprawić solą i pieprzem według własnego uznania. Podawać w postaci czystej lub z makaronem, marchewką i pietruszką. SMACZNEGO!
0 komentarze