Krem z podsmażonych pomidorów z serkiem mascarpone, czosnkiem i bazylią.
SKŁADNIKI:
- 2 kg pomidorów (najlepiej malinowych)
- 1 l bulionu
- 700 g passaty
- 2 łyżki serka mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 2-3 marchewki z bulionu (opcjonalnie)
- 3 liście bazylii
- przyprawy:
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki zmielonej ostrej papryczki
DODATKI:
- jogurt naturalny lub gęsta śmietana
- liście bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pomidory umyć i sparzyć. Zdjąć skórkę. Pokroić na kawałki i wyłożyć na patelnię. Dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Doprawić zmieloną ostrą papryką i pieprzem. Smażyć na małym ogniu (bez oliwy) przez około 20 minut.
2. Pomidory przelać do dużego garnka. Dodać passatę, marchewki, bulion, trzy liście bazylii i cukier. Gotować na małym ogniu przez kolejne 20 minut, następnie zmiksować.
3. Dodać dwie łyżeczki serka mascarpone i dokładnie wymieszać. Doprawić solą.
4. Podawać z łyżeczką jogurtu lub śmietany i liściem bazylii. SMACZNEGO!
0 komentarze