Rogaliki nadziewane czekoladą, polane lukrem i posypane płatkami migdałów.
SKŁADNIKI:
Ciasto (na około 70 rogalików):
- 50 g drożdży
- 250 ml śmietany 18%
- 500 g mąki tortowej
- kostka margaryny
- 2 tabliczki czekolady
Lukier:
- białko (z dwóch jaj)
- około 2 szklanek cukru pudru
Dodatki:
- płatki migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Drożdże rozpuścić w śmietanie o temperaturze pokojowej.
- Mąkę przesiać, dodać masło pokrojone w kawałki i "dźgać" nożem do czasu uzyskania "okruchów" ciasta. Dodać rozczyn z drożdży. Ugniatać do momentu, aż ciasto przestanie się lepić do rąk.
- Blat posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wyciąć spore koło (ok 25 cm), podzielić na osiem równych części. Położyć na każdą z nich pół kostki czekolady, zawinąć.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić rogaliki i piec do czasu aż się zarumienią (około 25 minut).
- Mieszać białka jaj z cukrem pudrem do czasu uzyskania spójnej konsystencji. Ostudzone rogaliki posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. SMACZNEGO!
0 komentarze