ŚWIĄTECZNE LUKROWANE PIERNICZKI

Pyszne pierniczki, których aromaty wprowadzą całą rodzinę w świąteczny nastrój.


Pyszne pierniczki, których aromaty wprowadzą całą rodzinę w świąteczny nastrój.

SKŁADNIKI:
  • 380 g mąki
  • 120 g miodu
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Mąkę przesiać, miód z masłem podgrzać. Połączyć. Dodać cukier puder, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i jajko.  Zmiksować lub wyrabiać ręcznie do zredukowania się wszystkich składników.
  2.  Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wyciąć pierniczki foremkami. 
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierniczki piec przez około 8-10 minut. Zostawić do ostygnięcia.
  4. Udekorować lukrem*. SMACZNEGO! 
TRZY SPOSOBY NA MIĘKKIE PIERNICZKI:
  1. Dodać ćwiartkę lub połówkę jabłka do pojemnika z zamkniętymi pierniczkami. Wymieniać co jakiś czas.
  2. Pod i nad pierniczkami umieścić kromki chleba na jedną noc.
  3. Do pojemnika z pierniczkami wrzucić kostkę brązowego cukru.
* Do zrobienia lukru potrzebne jest białko i cukier puder. Warto dodać barwnik spożywczy by uzyskać wybrany przez nas kolor.






You Might Also Like

0 komentarze

gry online