KREM Z PODSMAŻONYCH POMIDORÓW

Krem z podsmażonych pomidorów z serkiem mascarpone, czosnkiem i bazylią.


Krem z podsmażonych pomidorów z serkiem mascarpone, czosnkiem i bazylią.

SKŁADNIKI:
  • 2 kg pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 1 l bulionu
  • 700 g passaty
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 2-3 marchewki z bulionu (opcjonalnie)
  • 3 liście bazylii
  • przyprawy:
    • sól
    • pieprz
    • 2-3 łyżeczki cukru
    • 3 łyżeczki zmielonej ostrej papryczki
DODATKI:
  • jogurt naturalny lub gęsta śmietana
  • liście bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pomidory umyć i sparzyć. Zdjąć skórkę. Pokroić na  kawałki i wyłożyć na patelnię. Dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Doprawić zmieloną ostrą papryką i pieprzem. Smażyć na małym ogniu (bez oliwy) przez około 20 minut.

2. Pomidory przelać do dużego garnka. Dodać passatę, marchewki, bulion, trzy liście bazylii i cukier. Gotować na małym ogniu przez kolejne 20 minut, następnie zmiksować.

3. Dodać dwie łyżeczki serka mascarpone i dokładnie wymieszać.  Doprawić solą.

4. Podawać z łyżeczką jogurtu lub śmietany i liściem bazylii. SMACZNEGO!









You Might Also Like

0 komentarze

gry online