ORZECH, CO OZŁOCIŁ WSZYSTKIE BABECZKI

Babeczki na kruchym cieście, polane białą czekoladą, dosłodzone mlekiem skondensowanym i ozłocone orzechami włoskimi. 


Babeczki na kruchym cieście, polane białą czekoladą, dosłodzone mlekiem skondensowanym i ozłocone orzechami włoskimi. 

SKŁADNIKI:
Ciasto (około 20 babeczek):
  • 250 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
Krem i dodatki:
  • tabliczka białej czekolady
  • mleczko skondensowane* lub kajmak
  • 10 orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.  Przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę, zimne masło i cukier. Siekać nożem do momentu powstania "okruchów" ciasta. Uzupełnić o jajka i dokładnie wymieszać.

2.  Ciasto wyłożyć do foremek i piec przez około 25 minut, do czasu aż się zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić.

3. Pokruszoną czekoladę rozpuścić (delikatnie mieszając) w metalowej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Płynną czekoladą wysmarować babeczki,  odstawić je do czasu zastygnięcia.

4. Ugotowane mleczko skondensowane rozprowadzić po górnej powierzchni babeczek i udekorować orzechem. SMACZNEGO!

* Mleczko skondensowane trzeba gotować przez około 3 godziny (uzyskany karmel będzie gęsty i ciągnący), więc tym mniej cierpliwym polecam gotowy kajmak.  Jeśli jednak zdecydujesz się na pierwszą opcję, pamiętaj aby:
  • oderwać etykietę z puszki,
  • gotować w garnku wypełnionym dużą ilością wody, tak aby przykrywała całą puszkę,
  • puszkę włożyć do zagotowanej wody i zmniejszyć ogień,
  • co 30 minut dolewać wody tak, aby cały czas przykrywała puszkę,
  • kiedy gotowanie dobiegnie końca, zostawić puszkę w wodzie na około 30 minut, żeby  się stopniowo ochłodziła; w innym przypadku puszka może eksplodować.   





You Might Also Like

0 komentarze

gry online