WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY

Pachnący burakami, krwiście czerwony barszcz to podstawa wigilijnego stołu. 


Pachnący burakami, krwiście czerwony barszcz to podstawa wigilijnego stołu. 

SKŁADNIKI:
  • 2 kg buraków
  • 1,5 kg cebuli
  • główka czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • ocet winny lub jabłkowy
  • 2,5 litra bulionu
  • przyprawy:
    • pieprz
    • sól
    • cukier (opcjonalnie)*
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Buraki i cebulę obrać, umyć, pokroić i włożyć do dużego garnka. Wycisnąć czosnek, dodać majeranek i dwie łyżki octu. Odstawić na 24 godziny w zimne miejsce.
  2. Po upływie doby dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić na 24 godziny.
  3. Trzeciego dnia barszcz przelać przez sito. Doprawić octem, solą i pieprzem. SMACZNEGO!
* Dla smaku można dodać odrobinę cukru.





You Might Also Like

0 komentarze

gry online