ciasteczka
cukier
desery
święta
CIASTECZKA MAŚLANE RENIFERY
08:54
Pyszne ciasteczka maślane - renifery - idealnie nadające się na świąteczne ucztowanie.
SKŁADNIKI:
Ciastka (40 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- żółtka (z dwóch jaj)
Dekoracja:
- paczka cukierków (nos)
- białko (z jednego jaja)
- cukier puder
- barwniki spożywcze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, sól, następnie utrzeć. Wlać żółtka i ugnieść. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na półtorej godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować i foremką wyciąć kształty. Piec przez około 10 minut, do czasu aż ciasteczka się zarumienią.
- Białko wymieszać z cukrem pudrem*, zabarwić. Udekorować używając szprycy cukierniczej. SMACZNEGO!
*Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, aby nie rozlewał się na boki. Najlepiej stopniowo dosypywać cukier puder.



0 komentarze