CIASTECZKA MAŚLANE RENIFERY

Pyszne ciasteczka maślane - renifery - idealnie nadające się na świąteczne ucztowanie.


Pyszne ciasteczka maślane - renifery - idealnie nadające się na świąteczne ucztowanie.

SKŁADNIKI:
Ciastka (40 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • żółtka (z dwóch jaj)
Dekoracja:
  • paczka cukierków (nos)
  • białko (z jednego jaja)
  • cukier puder
  • barwniki spożywcze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, sól, następnie utrzeć. Wlać żółtka i ugnieść. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na półtorej godziny.  
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować i foremką wyciąć kształty. Piec przez około 10 minut, do czasu aż ciasteczka się zarumienią.
  3. Białko wymieszać z cukrem pudrem*, zabarwić. Udekorować używając szprycy cukierniczej. SMACZNEGO!
*Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, aby nie rozlewał się na boki. Najlepiej stopniowo dosypywać cukier puder.





You Might Also Like

0 komentarze

gry online