ROGALIKI NADZIEWANE CZEKOLADĄ

Rogaliki nadziewane czekoladą, polane lukrem i posypane płatkami migdałów.


Rogaliki nadziewane czekoladą, polane lukrem i posypane płatkami migdałów.


SKŁADNIKI: 
Ciasto (na około 70 rogalików):
  • 50 g drożdży 
  • 250 ml śmietany 18%
  • 500 g mąki tortowej
  • kostka margaryny
  • 2 tabliczki czekolady
Lukier:
  • białko (z dwóch jaj)
  • około 2 szklanek cukru pudru
Dodatki:
  • płatki migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Drożdże rozpuścić w śmietanie o temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę przesiać, dodać masło pokrojone w kawałki i "dźgać" nożem do czasu uzyskania "okruchów" ciasta. Dodać rozczyn z drożdży. Ugniatać do momentu, aż ciasto przestanie się lepić do rąk.
  3. Blat posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wyciąć spore koło (ok 25 cm), podzielić na osiem równych części. Położyć na każdą z nich pół kostki czekolady, zawinąć. 
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić rogaliki i piec do czasu aż się zarumienią (około 25 minut).
  5. Mieszać białka jaj z cukrem pudrem do czasu uzyskania spójnej konsystencji. Ostudzone rogaliki posmarować lukrem  i posypać płatkami migdałów. SMACZNEGO! 






You Might Also Like

0 komentarze

gry online