mięso mielone
obiad
papryka
sól
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM
09:20
Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym, zatopionym w sosie pomidorowym, z dodatkiem sera i szczypiorku.
SKŁADNIKI:
- 4 duże papryki
- szczypior
- ser żółty (proponowany cheddar)
- 1 kg pomidorów
- 150 ml bulionu (przepis dostępny tutaj)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta (wg uznania):
- ziół prowansalskich
- soli
- pieprzu
- ostrej papryki mielonej
FARSZ:
- 500 g mięsa mielonego (według uznania)
- duża cebula (biała lub czerwona)
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z oliwą. Dodać mięso i podsmażyć.
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z oliwą. Dodać mięso i podsmażyć.
2. Pomidory umyć i sparzyć, zdjąć skórkę. Pokroić na drobne kawałki i odlać jak największą ilość soku, dodać do mięsa. Wlać bulion, dodać przyprawy i czosnek. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
3. Przeciąć górną część papryk w poprzek, tak aby uzyskać "kapelusze"*. Usunąć gniazdo i pestki, dokładnie umyć.
5. W tym czasie utrzeć ser. Po 25 minutach pieczenia papryczek posypać je serem. Piec przez następne 25-30 minut, do momentu, kiedy papryczki się "zmarszczą" i zrobią miękkie.
5. Gotowe danie posypać świeżym szczypiorkiem i przykryć kapeluszami. Smacznego!
0 komentarze