PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM

Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym, zatopionym w sosie pomidorowym, z dodatkiem sera i szczypiorku.


Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym, zatopionym w sosie pomidorowym, z dodatkiem sera i szczypiorku.

SKŁADNIKI:
  • 4 duże papryki
  • szczypior
  • ser żółty (proponowany cheddar)
SOS:
  • 1 kg pomidorów
  • 150 ml bulionu (przepis dostępny tutaj)
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta (wg uznania):
    •  ziół prowansalskich
    • soli
    • pieprzu
    • ostrej papryki mielonej
FARSZ:
  • 500 g mięsa mielonego (według uznania)
  • duża cebula (biała lub czerwona)
  • oliwa 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z oliwą. Dodać mięso i podsmażyć.

2. Pomidory umyć i sparzyć, zdjąć skórkę. Pokroić na drobne kawałki i odlać jak największą ilość soku, dodać do mięsa. Wlać bulion, dodać przyprawy i czosnek. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. 

3. Przeciąć górną część papryk w poprzek, tak aby uzyskać "kapelusze"*. Usunąć gniazdo i pestki, dokładnie umyć.

4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotowane papryki nafaszerować mięsem z sosem. Włożyć je razem z kapeluszami (nie przykrywając) do naczynia żaroodpornego bez przykrywki i piec przez 20-25 minut.

5. W tym czasie utrzeć ser. Po 25 minutach pieczenia papryczek posypać je serem. Piec przez następne 25-30 minut, do momentu, kiedy papryczki się "zmarszczą" i zrobią miękkie.

5. Gotowe danie posypać świeżym szczypiorkiem i przykryć kapeluszami. Smacznego!

*Kapeluszy nie jeść - pełnią one tylko funkcję dekoracyjną. 









You Might Also Like

0 komentarze

gry online