Chrupiące tosty z sadzonym jajkiem i dipami, idealnie nadające się na śniadanie lub kolację.
SKŁADNIKI (na cztery porcje):
- 8 kromek chleba
- 6 jajek
- 8 plasterków salami
- 4 plasterki sera
- 8 pomidorków koktajlowych
- duża papryka
- rukola
- szczypior
- przyprawy:
- pieprz
DODATKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozbić i wymieszać dwa jajka, namoczyć nimi kromki chleba. Podsmażyć na małym ogniu z obu stron, do czasu aż zbrązowieją. Pod koniec na czterech kromkach (dolnych częściach tostów) położyć plasterek sera i salami.
2. W tym czasie na drugiej patelni przygotować jajka sadzone. Odrobinę popieprzyć, posypać szczypiorkiem.
3. Na talerzu położyć kromkę z serem i salami, dodać świeżą rukolę, pomidorki, paprykę i przykryć drugą warstwą podsmażonego pieczywa. Na wierzchu umieścić jajko sadzone. Podawać z dipem paprykowym i/lub czosnkowo-majonezowym. SMACZNEGO!
1 komentarze
sadzone jajka nigdy mi nie wychodzą, ale ten przepis z chęcią wypróbuje, bo zapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń